Amuse van eendenborst met sinaasappelsaus

1 ster = slecht2 sterren = matig3 sterren = voldoende4 sterren = goed5 sterren = SUPER!! (12 stemmen, gemiddeld: 4,00 v/d 5)
Loading...

Een eigentijdse variatie op de klassieke eendenborst met sinaasappelsaus. Door het gevlochten bosuitje op het spiesje ziet hij er ook nog eens kleurrijk uit.

eendenborst-spiesjes-sinaasappelsaus-sherry-ingredienten-amuseIngrediënten voor 6 personen:

  • 1 eendenborstfilet
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels bloedsinaasappel-balsam-azijn
  • peper
  • 3 bosuitjes
  • 6 lange cocktailprikkers of korte satéstokjes
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade

Bereiding:

  1. eendenborst-spiesjes-sinaasappelsaus-sherry-medium-amuseMaak een marinade van olijfolie, honing, bloedsinaasappel-balsam-azijn en maak deze op smaak met peper. Snijd het vet van de eendenborstfilet en snijd blokjes van 2-3 cm van de eendenborst. Marineer de blokjes eendenborst minimaal 1 uur in de koelkast.
  2. Snijd lange repen van de bosuitjes door ze in de lengte te halveren. Rijg de stukjes eendenborst en de bosui om-en-om op de prikkers. Rooster, grill of bak de spiesjes in een grillpan, koekenpan of onder de grill van de oven in een paar minuten per kant zodat ze van binnen nog rosé zijn.
  3. Meng 2 eetlepels water door de sinaasappelmarmelade en warm de gekregen saus ca. 20 seconden op in de magnetron.
  4. Verdeel de spiesjes over 6 schaaltjes/bordjes en druppel de warme sinaasappelsaus er overheen.

Tips:

  • De smaken trekken sneller in het vlees als je het buiten de koelkast marineert (max. 1 uur). Het is ook lekkerder om de eendenborst niet direct uit de koelkast te roosteren/grillen maar eerst op kamertemperatuur te laten komen.
  • Bloedsinaasappel-balsam-azijn kun je bijv. kopen bij Oil & Vinegar. Kun je deze niet vinden, gebruik dan een normale balsamico-azijn.

Wijntip:

  • Een goede Medium Sherry, zoals bijvoorbeeld de Osborne 10RF past prima bij de rijke smaken van de eend en de sinaasappel. De sherry heeft een donker mahonie kleur en heeft een medium zoete, nootachtige smaak. Deze sherry rijpt gemiddeld 5 jaar volgens het Solar systeem.
Bron: Geïnspireerd door Allerhande
Bereidingstijd: ca. 15 minuten & 1 uur marineertijd
Deel dit bericht ...
FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailWhatsAppDelen

Misschien vind je dit recept ook leuk ...

7 Reacties

  1. Josh schreef:

    Waar kan je die sinaasappelmarmelade krijgen

  2. Annie schreef:

    Ik vond het heerlijk, KWAAK KWAAK

  3. D. Vermelis schreef:

    Met kerstmis werd dit hapje zo gewaardeerd, dat ik het weer ga serveren met de familie nieuwjaarsreceptie. En je kunt het fijn een dag van tevoren al in de marinade zetten. Lekker!

  4. Rita schreef:

    Vanavond voorafgaand aan het kerstdiner. Heerlijk, makkelijk en snel te maken na het marineren.

  5. kristel schreef:

    dit is echt een aanrader! we hebben er heerlijk van gesmuld!

  6. marjo schreef:

    erg lekker gerechtje . vorig jaar met kerst al gemaakt , en op verzoek van de familie ga ik het dit jaar weer maken !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Detail weergeven

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten