Een eigentijdse variatie op de klassieke eendenborst met sinaasappelsaus. Door het gevlochten bosuitje op het spiesje ziet hij er ook nog eens kleurrijk uit.
Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 eendenborstfilet
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- 3 eetlepels honing
- 3 eetlepels bloedsinaasappel-balsam-azijn
- peper
- 3 bosuitjes
- 6 lange cocktailprikkers of korte satéstokjes
- 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
Bereiding:
Maak een marinade van olijfolie, honing, bloedsinaasappel-balsam-azijn en maak deze op smaak met peper. Snijd het vet van de eendenborstfilet en snijd blokjes van 2-3 cm van de eendenborst. Marineer de blokjes eendenborst minimaal 1 uur in de koelkast.
- Snijd lange repen van de bosuitjes door ze in de lengte te halveren. Rijg de stukjes eendenborst en de bosui om-en-om op de prikkers. Rooster, grill of bak de spiesjes in een grillpan, koekenpan of onder de grill van de oven in een paar minuten per kant zodat ze van binnen nog rosé zijn.
- Meng 2 eetlepels water door de sinaasappelmarmelade en warm de gekregen saus ca. 20 seconden op in de magnetron.
- Verdeel de spiesjes over 6 schaaltjes/bordjes en druppel de warme sinaasappelsaus er overheen.
Tips:
- De smaken trekken sneller in het vlees als je het buiten de koelkast marineert (max. 1 uur). Het is ook lekkerder om de eendenborst niet direct uit de koelkast te roosteren/grillen maar eerst op kamertemperatuur te laten komen.
- Bloedsinaasappel-balsam-azijn kun je bijv. kopen bij Oil & Vinegar. Kun je deze niet vinden, gebruik dan een normale balsamico-azijn.
Wijntip:
- Een goede Medium Sherry, zoals bijvoorbeeld de Osborne 10RF past prima bij de rijke smaken van de eend en de sinaasappel. De sherry heeft een donker mahonie kleur en heeft een medium zoete, nootachtige smaak. Deze sherry rijpt gemiddeld 5 jaar volgens het Solar systeem.
Waar kan je die sinaasappelmarmelade krijgen
Hoi Josh, sinaasappelmarmelade (of sinaasappeljam) kun je in veel supermarkten kopen. Mocht je het niet kunnen vinden probeer dan een delicatessenwinkel bij jou in de buurt.
Ik vond het heerlijk, KWAAK KWAAK
Met kerstmis werd dit hapje zo gewaardeerd, dat ik het weer ga serveren met de familie nieuwjaarsreceptie. En je kunt het fijn een dag van tevoren al in de marinade zetten. Lekker!
Vanavond voorafgaand aan het kerstdiner. Heerlijk, makkelijk en snel te maken na het marineren.
dit is echt een aanrader! we hebben er heerlijk van gesmuld!
erg lekker gerechtje . vorig jaar met kerst al gemaakt , en op verzoek van de familie ga ik het dit jaar weer maken !