Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 gram ontbijtspek
- 1 sjalotje
- 2 eetlepels krenten
- 1 eetlepel amandelsnippers
- 1 eetlepel suiker
- ½ dl witte wijn
- 1½ dl room
- 150 gram zuurkool
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180°C. Verdeel de plakjes spek over een ovenplaat en bak ze in de oven licht krokant.
- Spoel de zuurkool uit en knijp het vocht eruit.
- Verhit een pan met een beetje olie. Fruit de gesnipperde sjalot en de hele krenten en voeg de amandelsnippers en suiker toe.
- Blus het geheel af met de wijn en breng het aan de kook. Doe de room erbij en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
- Voeg de zuurkool toe en laat het vocht inkoken.
- Serveer de zuurkool op amuselepels en garneer met in reepjes gesneden krokant spek.
Bron: De Telegraaf – Ramon Beuk
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Ik verving voor het Kerstmaal de krenten voor gedroogde cranberry’s. Top!
Knapperige reepjes spek? Dat leerde ik van mijn familie in de USA: op een bord, afdekken met keukenpapier, en dan in de magnetron. Zo mooi knapperig krijg je ze op geen enkele andere manier.
Ik zet de magnetron op 600 Watt. Dan ongeveer 4 minuten. Even omdraaien en er voor zorgen dat aan het keukenpapier vastgekleefde delen weer los raken. Dan nog ongeveer 3 minuten. Hou ze in de gaten. Soms gaat het in het midden sneller, of andersom.
Kies een bord dat goed bestand is tegen de magnetron. Een aardewerken bord wordt lekker heet, en dat komt het resultaat wel ten goede, maar kan daardoor ook barsten. Kies geen bord met kleurig glazuur.